Förutom gym tycker jag också om att vara ute i verkstaden. Utan vidare kommer vi att dyka in i de tio praktiska stegen att ta när du använder en planhyvel.
1. Bekanta dig med delarna, mekanismerna och funktionerna
Att bli bekant med de viktiga funktionerna, delarna och mekanismerna hos en planhyvel är det första steget att ta. Därför bör du veta att en bänkskiva är ett bärbart snickeriverktyg som hjälper till att skära, forma och jämna ut träkanter. Dessutom är det bryggan mellan handhyvlar och stationära hyvlar – används främst för tunga projekt. Utan tvekan kommer du att se en förbättring av din arbetsproduktivitet och mer vinst, eftersom dina arbetsstycken får finfinish.
Så här är nyckelkomponenterna som utgör en planhyvel:
- Bord: Bordet är den plana ytan eller plattformen där du placerar din bräda när du matar in den i maskinen. Så om du ska hantera långa brädor rekommenderar jag att du väljer bänkhyvlar med ett justerbart bord – i förhållande till skärhuvudet.
- Skärhuvud: Skärhuvudet är en stationär komponent som inrymmer skärknivarna på planhyveln. Det är ansvarigt för att skapa klipp och snaps på en aktie. Materialet i skärhuvudet är vanligtvis stål och det skär och skär snabbt genom trä.
- Rullar: Denna komponent hjälper till att stödja trä som matas in i planhyveln. Dessutom håller det verktyget smidigt framåt.
- Skala och pekare: Dessa är mätkomponenter som du hittar i planhyveln.
Dammuppsamlingsport: En dammuppsamlingsport ansluts till en kanalslang för att fånga upp träbearbetningsdamm och skräp från din hyvel, vilket hjälper till att hålla din verkstad ren.
2. Ställ in din planhyvel för användning
Här är viktiga planhyveltips som du kan använda för att ställa in den – för effektiv applicering och användning:
Hitta en bra plats
Det är alltid idealiskt att hitta en isolerad plats – borta från allmänheten när du hyvlar trä. Helst skulle det hjälpa om du skaffar en sluten verkstad (som inte är så tillgänglig för människor) på grund av träspån och sågspån som produceras av planhyveln. Din källare eller garage är ett bra ställe att börja.
Ställa in saker och ting
Detta steg är ett av de viktigaste stegen att ta om du vill veta hur man använder en planhyvel.
Här är stegen för att ställa in saker:
- Koppla ur hyveln
- Se till att bladet inte har några tecken på skräp som träflis och sågspån
- Sänk sedan de anpassningsbara utmatnings- och inmatningsbordets bultar för att sätta in borden under mittbordet
- Se till att det inte hänger något blad under skärhuvudet.
- Placera den raka änden stadigt och försiktigt på rätt plats.
- Gör alla justeringar för att hålla borden i den nedre delen av kanten
Testkör maskinen
Efter att ha ställt in saker med hyveln är nästa sak att slå på maskinen och testa den. Först kan du rita några linjer på en träskiva med en penna för att kontrollera dess framsteg. För sedan brädan genom hyveln och se hur det fungerar.
3. Välj önskad finish
När du arbetar med en planhyvel finns det två typer av finish du kan uppnå:
- Dimensionering
- Det avslutande snittet
Rullarna tenderar att röra sig snabbare eller långsammare när du byter mellan dessa två finishar. Slutsnittet ger dig ett finare resultat eftersom det har ett högre antal snitt per tum. Däremot ger dimensionering mindre snitt per tum och en grövre finish.
4. Mata planhyveln med ditt önskade färdiga arbetsstycke
Därefter matar du hyveln med den valda brädan. Medan du håller på, se till att du kör varje bräda vertikalt genom hyveln. Du kan också börja med att köra träskivan genom hyveln – ovanför varje brädas breda och platta sidor.
Efteråt, justera hyveln gradvis för att hyvla virket lite mer. Undvik att ta stora bitar på en gång. Tumregeln är att mata alla dina träskivor på en gång. Med andra ord, undvik att hyvla en bräda i taget. På så sätt kommer alla brädor att ha samma tjocklek. Glöm inte heller att hyvla alla sidor på varje bräda för att få en jämnare och plattare finish.
5. Undvik rivning när du matar in din bräda i din hyvel
Rivning uppstår när du matar fram fel ände av brädan i din planhyvel. När detta händer hakar knivarna fast de stigande träfibrerna och river ut dem istället för att skära dem. Så, för att undvika detta, kontrollera riktningen på fibrerna eller spannmålen, så vet du vilken ände du ska mata maskinen.
Vad händer om du vill hyvla en bred yta? Håll utkik efter kornet på den smala kanten. Och om det är kanterna du vill hyvla, leta efter det breda ansiktet. När du matar ett grovt lager kan du köra händerna över brädan för att känna på fibern. Du kommer att känna lite jämnhet i ett område och grovhet i andra områden.
Så, vad gör du här?
Mata först fram de släta ytorna i planhyveln. Om du hittar en rivning på båda sidor av brädet, är det idealiska att mata av en liten mängd ved för varje pass på 1/32 tum.
6. Förhindra träsnipe vid hyvling
När en bräda blir repad i början och slutet av träskivor när du matar och tar bort dem från hyveln, kallar vi det för snipa. Snipe uppstår vanligtvis som ett resultat av att träskivan flyttar upp i skärhuvudet vid hyvling. Veden ska stanna nere, inte röra sig uppåt. Så det är viktigt att fästa brädan med flera tryckrullar. Det är därför som överfräsarna på de flesta nya hyvlar kommer med en mekanism som låser hyvelhuvudet på plats – efter justering av djupet. Denna mekanism hjälper till att minska beckasin.
Men det bästa sättet att undvika beckasin är att ge brädorna en extra längd på 5 tum – medan de hyvlar. Sedan kan du skära av snipan när du trimmar brädan till dess slutliga storlek. Ett annat sätt att gå till väga är genom att offra en liten del av din bräda. Mata sedan in nästa bräda i maskinen mot den första brädans ände och fortsätt att mata brädorna från ände till ände. Du kan upprepa processen och mata in en annan offerbräda. Hyveln kommer att se det som ett långt trä, så det fortsätter att pricka de första och sista brädorna.
7. Välj Perfect Deck Spindles
Om du vill bekanta dig med din planhyvel är att hyvla ett grovskuret virke till skarpa och rena spindlar en bra början. Vilken storlek på virke behöver du? Du kan börja med en 2 x 6 eller 2 x 4 timmer för att göra 2 x 2:or. Med denna dimension får du snyggare spindlar med skarpa, fyrkantiga kanter.
Så kickstarta processen genom att riva brädorna till cirka 1-5/8 tum. När du river din bräda kan du ha en tjocklek på cirka 1-1/2 tum. Det låter dig också ta bort sågmärken. Med det sagt kan du ställa in din hyvel för att göra två saker: ta bort cirka 1/32 tum och kör den första satsen på 2 x 2s igenom.
Återställ sedan din hyvel för att ta ut ytterligare 1/32 tum. Men den här gången kör du igenom dina 2 x 2:or med motsatt framsida uppåt. Målet här är att ha samma bredd och tjocklek på båda sidor. Fortsätt med att rotera spindeln (ett kvarts varv) och hyvla de två intilliggande ytorna.
Sänk sedan knivarna med 1/32 tum. Sedan kan du hyvla de två intilliggande ansiktena till vänster. Medan du håller på, se till att du är konsekvent med att stapla spindlarna. På så sätt kommer du att kunna avgöra vilken sida du hyvlade. Eller så kan du markera ytan på varje spindel.
8. Undvik trämätning och skärning
Du kan undvika trämätning och skärning genom att INTE placera den grova sidan på framsidan av din hyvel. Om du gör det kommer din hyvel att fånga fibrerna på ditt grova virke och få onödig mätning och skärningar. Så det är idealiskt att placera den grova sidan helt framåt.
9. Rengör de ojämna kanterna
För att få bort sågmärken från kanterna på trasiga brädor kan du stapla flera brädor sida vid sida. Denna metod hjälper också till att förhindra att din bräda tippar i sidled. Dessutom låter det dig också producera en hög med brädor av samma bredd. Så du kan använda den här tekniken för att rengöra kanterna på en sönderriven timmer- eller hylla.
10. Sand ut åsar
Det är normalt att ha ett litet nagg i dina hyvelknivar – oavsett hur försiktig du är. När detta händer kommer du att märka en ås i din hyvlade bräda. Om du inte har råd att köpa en ny uppsättning knivar finns det en väg ut. Kontrollera först om det är möjligt att kompensera för hacken genom att flytta en av knivarna lite. Om det inte är möjligt kan du falla tillbaka till att slipa ut åsarna. De flesta brädor behöver trots allt slipas lite innan de avslutas.
Om du har bestämt dig för att slipa ut åsarna på din bräda, använd 120-korns sandpapper. Medan du håller på, slipa med säden. För att underlätta processen kan du också använda ett kommersiellt slipblock eller linda ditt sandpapper runt ett frigolitblock.